A legjobb dolog, ami a csicseriborsóval történhet: vegán csicseripaprikás

Életmódváltásom kezdeti időszakában rengeteget olvastam és kutattam olyan receptek után, amik túlmutatnak a salátákon és leveseken, emellett pedig tartalmas, ízekben gazdag ételek elkészítéséhez adnak iránymutatást. Elég gyorsan rájöttem, hogy a hagyományos magyar konyha ízvilága is egyszerűen beépíthető a vegán étrendbe, hiszen nem a hús és az állati eredetű termékek határozzák meg a fogások ízét, hanem a fűszerek. Ezek pedig szerencsére egy vegán konyhában is megtalálhatóak..

Gyerekkorom egyik kedvenc étele a csirkepaprikás volt, így nagyon megörültem, amikor a kezeim közé került egy alaprecept és kifejleszthettem belőle a számomra tökéletes csicseripaprikás receptúráját.

Ez tényleg az az étel, amit mindenki jóízűen megeszik (igen, még azok is, akik egyébként nem követnek vegán étrendet). Nálunk például olyannyira bejött, hogy alapjáraton 2 adagos mennyiséget készítek belőle és néha még így is kikérik maguknak ezt a ridegtartást a szeretteim. 🙂 

Lássunk hát neki de előre szólok: készülj fel a függőségre, mert mostantól visszatérő fogás lesz nálatok is, az biztos!

Hozzávalók:
  • 250 gr tojásmentes tészta (én szarvacska párti vagyok ebben az esetben, de ki mit szeret)
  • 2 ek növényi vaj
  • 1 nagy csokor petrezselyemzöld 
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 ek olívaolaj
  • fél kk őrölt feketebors
  • 1 kk só
  • 1 ek sűrített paradicsom
  • 1 kk fokhagymapor
  • 2 ek fűszerpaprika
  • 2 x 310 gr csicseriborsó konzerv
  • 1 ek liszt
  • 2.5 dl zöldség alaplé
  • 1x 400 gr darabolt paradicsom konzerv
  • 75 gr növényi tejföl (én a Dr. Oetker Creme Vega vegán növényi krémet használom)
  • chilipehely ízlés szerint
  1. A tésztát megfőzzük a csomagoláson látható instrukciók szerint majd miután leszűrtük, még forrón egy tálba öntjük és hozzáadunk 1 evőkanál növényi vajat. Ezt jól elkeverjük a tésztával, így az annak hőjétől elolvadt vajjal egy nagyon vékony réteget képzünk a felszínén. A csokor petrezselyemzöldet felaprítjuk és szintén hozzákeverjük a vajas tésztához, ez lesz a paprikásunk körete.
  2. A csicseriborsót egy szűrőben lecsöpögtetjük és állni hagyjuk felhasználásig.
  3. Egy magasabb edényben elkezdjük közepes hőfokon hevíteni az olívaolajat és a maradék növényi vajat, amibe belekerül a felkockázott vöröshagyma is. Ezt addig pároljuk az olajos, vajas keveréken, amíg üveges nem lesz. Már ennél a pontnál jöhet is rá a só és a bors, amivel alaposan átkeverjük.
  4. Jöhet az edénybe a sűrített paradicsom és a fokhagymapor is, itt nagyon gyors mozdulatokkal lepirítjuk a keveréket, hogy kapjon egy kis színt. Kb. 3 perc és kész is vagyunk ezzel a lépéssel és nagyon vigyázzunk, hogy ne égjen oda a massza. 
  5. A következő a lépésnél szintén gyorsan adagolunk mindent, mert körül-belül 1-2 percünk van hozzáadni a folyékony összetevőket a keverékhez, mielőtt az odakapna – ez a pici pirítás viszont nagyon fontos, hogy a megfelelő ízt érjük el. Szóval jöhet a fűszerpaprika a lecsöpögtetett csicseriborsóval, ezeket is alaposan átkeverjük a masszával. Ha ezzel megvagyunk, jöhet a liszt, amit szintén elkeverünk és már öntjük is a keverékre a zöldség alaplevet. Ezt követi a darabolt paradicsom és ezt az egész ragut jó alaposan összerotyogtatjuk 10 perc alatt. 
  6. Amikor letelt a 10 perc és már a paradicsom is belefőtt a paprikásba, hozzáadjuk a vegán tejfölt, valamint az ízlésünknek megfelelő mennyiségű chilipelyhet. Itt érdemes kóstolni egyet, mert a paradicsom és a tejföl is felveszi a sót, tehát ha úgy érezzük, hogy szükséges, még adhatunk sót az ételhez. Ezt követően gyakori kevergetés mellett tovább főzzük még 5 percig, hogy a tejföl is felrottyanjon, és kész is vagyunk!

Tálalásnál megoszlanak a vélemények, akárcsak a hagyományos csirkepaprikás esetében. De akár belekeverjük a tésztát a paprikásba, akár egymás mellett tálaljuk ki azt a körettel, az eredmény ugyanaz lesz: mély sóhajok, elégedett hümmögések és valószínűleg repetára vágyó vendégek.

@VegStyle az Instán
This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed with the ID 1 found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.

Press ESC to close