Hétvége és villásreggeli? Jöhet! Nincs is jobb érzés, mint vasárnap reggel a konyhából bekúszva megérezni a pirított hagyma, a paprika és fűszerek illatát. Hiába is tagadnánk, nosztalgikus egy hangulat ez! Egy kiadós alvás után tudjuk, hogy nem sietünk sehová, ráadásul hamarosan elkészül a meleg reggeli, szóval nem is indulhatna jobban a nap.
A tojásrántotta nemcsak a szállodák, de a háztartások kedvenc reggeli fogása is és miért is kellene lemondani róla növényi étrend mellett?
Vegánként tudjuk, hogy a tofunak ezer arca van és rengeteg receptben nyújt számunkra gasztronómiai élményt megfelelően fűszerezve és elkészítve. De hogy rántotta is készülhet belőle? Naná! Mutatjuk, hogy hogyan!
Hozzávalók:
- 1.5 ek bármilyen olaj
- 1 közepes lila vagy vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 db koktélparadicsom
- 0.5 kápia paprika
- 1 csomag Just Veg! füstölt tofu
- 1 púpos kk kurkuma
- kb. 0.5 kk fekete só
- Az apró kockákra vágott hagymát elkezdjük pirítani az olajon, és amikor már üvegesre párolódott, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát is. 2-3 percig együtt pirítjuk őket folyamatos kevergetés mellett, vigyázva, hogy a fokhagyma ne égjen meg.
- A szintén apróra kockázott paradicsomot és paprikát hozzáadjuk a hagymákhoz és ezekkel tovább pirítjuk a keveréket.
- A tofut darabosra morzsoljuk és a keverékhez adjuk. Ez lesz a rántottánk “tojás” eleme, így igyekezzünk rántotta méretűre morzsolni. Túl apróra nem ajánlott, mert akkor egy szárazabb, dara jellegű állagot kapunk, így nyugodtan hagyjunk meg benne nagyobb darabokat. Tovább pirítjuk a keveréket 5 percig.
- Most jöhet a fűszerezés. Hozzáadjuk a kurkumát és a fekete sót, majd alaposan átforgatjuk ezt a tofus-zöldséges mixet, hogy jusson belőlük mindenhova. Kóstolás után fekete sóval még ízesíthetjük a rántottát, arra azonban figyeljünk, hogy hagyományos sóval már ne fűszerezzük, hiszen a fekete só önmagában is elég intenzív.
Az elkészült “rántottát” megszórhatjuk fűszerpaprikával vagy aprított petrezselyemmel is és friss kenyérrel, zöldségekkel fogyasztva tényleg egy kiadós reggeliben lehet részünk. Próbáljátok ki ezt a egyszerű vegán reggeli receptet és szavazzuk meg a tofu rántottát a hétvégék királyának!