Minden, amit tudnod kell a vegán divatról és vásárlásról

A legújabb növényi alapanyagok kutatásától kezdve egészen a gyártási folyamatok ténylegesen környezetbarát jellegének vállalásáig, összegyűjtöttünk öt dolgot, amire figyelned érdemes, amikor vegán ruhákat vásárolsz.

Ahogy környezeti, egészségügyi és etikai aggodalmaink folyamatosan erősödnek, nem meglepő, hogy a Veganuár – egy egész hónapot lefedő vegán kihívás – egyre csak népszerűbbé válik. És bár a fókusz leginkább az élelmiszeriparra és a táplálkozásra irányul, sok más lehetőség is van az állati eredetű termékeket kiiktató életmódot illetően, különösen ha a divatról van szó.

Woman in black trousers and purple blouse laughs, leaning on stand with elegant clothes on pink background

Jelenlegi fázisában kijelenthetjük, hogy a vegán divat egy még gyerekcipőben járó, de folyamatosan erősödő és növekvő mozgalom.

2020 áprilisában a Lyst arról számolt be, hogy a “vegán bőr” kifejezésre való keresés volumene 69%-al nőtt az azt megelőző évhez képest, míg az Edited elnevezésű kereskedelmi intelligencia platform szerint a világjárvány állhat a vegán termékekkel kapcsolatos erősödő igények mögött. (Az Egészségügyi Világszervezet – WHO – jelentései alapján a kórokozók 60%-a, illetve az új vagy újonnan kialakuló fertőző betegségek 75 százaléka állati eredetű.)

„Egyre több fogyasztó keresi az etikus és fenntartható divat lehetőségét, a vegán jelleg pedig gyakran mércéje mindkettőnek” – mondja Annick Ireland, az Immaculate Vegan online butik alapítója és vezérigazgatója a Vogue-nak. „Csakúgy, ahogy az elmúlt pár évben valódi forradalom bontakozott ki az emberek étkezési szokásaiban, a növényi alapú élelmiszeripar hatalmas növekedésével, most ugyanazt látjuk a vegán divatban is kibontakozni.”

Azok számára, akik kíváncsiak, hogy pontosan mi is az a vegán divat és hogyan lehet beszerezni ezeket a darabokat, összegyűjtöttünk pár hasznos pontot.

Tájékozódj a vegán és nem vegán anyagokkal kapcsolatban!

Egyszerűen összefoglalva, a vegán ruhatár nem tartalmaz selymet, bőrt, gyapjút, kasmírt, tollat vagy szőrmét. Ha a ruhák bármilyen állati eredetű mellékterméket tartalmaznak, akkor azok bizony nem vegánok. Győződj meg róla, hogy figyelsz az apró részletekre és díszítésekre is! Például a Nudie Jeans brand most már vegánnak minősül, mivel a nadrágok hátsó feliratai már nem valódi bőrből készülnek, de ez lehet, hogy nem így van más márkáknál. Keresd a PETA által jóváhagyott vegán logót a termékeken, hogy a vásárolt termékek valóban állati összetevőktől mentesek legyenek!

Győződj meg róla, hogy a „vegán” egyben fenntarthatót is jelent!

Az állati termékek elkerülése önmagában nem teszi a ruhatáradat jobbá a környezet számára. Sok olyan termék van, amelyeket vegánként jelölnek, de azok fosszilis tüzelőanyagokból származó szintetikus anyagokból készülnek, amelyek nehezen bonthatók le és károsíthatják az óceánokat.

„Sok fogyasztó számára ijesztőnek tűnik az átmenet és minden létező anyag megismerése, pedig csak így lehetnek biztosak abban, hogy a megvásárolt vegán termék fenntartható is egyben.” – mondja Ioanna Topouzoglou, a londoni székhelyű Mashu vegán kézitáska márka alapítója. „Nehéz átlátni a folyamatokat és navigálni bennük.” Azt javasolja, hogy fordulj olyan szervezetekhez, mint a Good on You, a CoGo és a Mochni, amelyek fenntartható vegán márkákat listáznak.

Keresd az átláthatóságot a gyártási folyamatokkal kapcsolatban! Végül is, ha vegán leszel, valószínűleg érdekelnek az általános etikai és hitelességi bizonyítványok is. „Nézd meg az anyagokat, ellenőrizd, hogy hol készültek, és áss mélyebbre, hogy megismerd a fenntartható ellátási láncokat!  Szerencsére sok weboldal ezt a termékleírásokkal együtt listázza is.” – mondja Rebekah Roy stylist, London első vegán divatbemutatójának, a Bare Fashionnek az igazgatója.

Kutass alternatív, vegánbarát anyagok után!

Hínárból készült ruhát, valaki? A vegán divat megismerése azt jelenti, hogy bele kell ásni magunkat a textilipar mélységeibe, a szójabab kasmírtól egészen a kukoricából készült bőrig. Még az olyan anyagok, mint a pufikabátok liba- vagy a kacsatollai is helyettesíthetők virágokból készült pelyhekkel, ahogy azt a Pangaia is bemutatta nemrég.

Az egyik legnagyobb kihívás, amikor vegán ruházatot keresünk, a bőr öko-barát alternatívájának megtalálása, mivel a jelenleg elérhető vegán bőr jelentős része környezetre ártalmas PVC-ből (azaz műanyagból) készül. A kultikus Nanushka márka már elkezdte használni az újrahasznosított poliésztert vegán bőrből készült luxus termékeihez, de ha teljesen elhagynád a szintetikus anyagokat, sok egyéb lehetőség van a természetben is a minőségi ruhadarabok előállítása kapcsán.

„A vegán divat egyik nagyszerű tulajdonsága, hogy fantasztikus, innovatív anyagokkal dolgozhatunk, amelyek nem csak az állatokat kímélik, de valóban fenntarthatóak, és gyakran hulladéktermékekből készülnek” – mondja Ireland. „Ott van például a Piñatex (ananászlevélből készült) és az almabőr (alma héjából és az alma terméseinek maradékából készült) – ezek további bevételi forrást biztosítanak a gyümölcstermelőknek. Már létezik kaktuszbőr is, amely nagyon magas minőségű és kevés vízre van szükség a termesztéséhez.”

Ha szintetikus bőr után kutatsz, amely általában szintén szintetikus anyagokból készül, tekintsd meg a Maison Atia és a House of Fluff kínálatát, valamint Stella McCartney legújabb KOBA Fur-Free Fur kollekcióját, amely újrahasznosított poliészter és növényi anyagok keverékéből készült.

Próbáld ki a feltörekvő, kisebb márkákat!

A vegán vásárlás lehetőséget nyújt a kisebb márkák felfedezésére is. „Csodálatos a ruhatárad, ha tele van Stella McCartney darabokkal” – mondja Roy, „de igazán megéri néhány innovatív fiatal tervezőt is hozzáadni a kollekciódhoz. Bare Fashion rendezvényünkön mutattuk be Eirinn Hayhow-t, aki a londoni divathéten debütált kollekciójával.”

A Rooney Mara által alapított Hiraeth mellett más vegán márkáknak is érdemes figyelmet szentelni, akik innovatív vegán anyagokat használnak. Kezdheted a Mara Hoffman álomszerű selyemmentes ruháival, amik TENCEL-ből készültek (ez egy fa rostokból származó textil, amelyet más márkák, mint például a Mother of Pearl és a Reformation is kedvel), és másokkal, mint a BITE Studios, Maggie Marilyn és Collina Strada, akik mind kínálnak rózsaszirmos alternatívát a selyemre. Próbáld ki a Cossac márkát is, melynek kifejezetten vegán kötött pulóverei pamutból és újrahasznosított poliészterből készülnek.

Ne felejtsd el az kiegészítőket sem!

Szerencsére a kiegészítők terén igazán gazdag kínálatra bukkanhatunk a vegán opciókat kutatva. Ha táskát keresel, nézd meg a JW Pei, a Poppy Lissiman és az Ashoka Paris márkák lenyűgöző darabjait. „Az iparág exponenciálisan nő, és biztos vagyok benne, hogy az alternatívák könnyebben elérhető áron is megtalálhatóak lesznek az elkövetkező években” – mondja Topouzoglou, hozzátéve, hogy az utóbbi években könnyebben talál vegán cipőket is.

Ez a vegán cipő márkáknak köszönhető, mint például a Veja és a YATAY vegán sportcipő márkák, vagy a Good Guys Don’t Wear Leather brand, amelyet Emma Watson is ajánlott már. Ha luxus vegán magassarkút keresel, próbáld ki a londoni Pīferi márkát, amelyet az egykori Jimmy Choo tervező, Alfredo Piferi alapított, vagy a Los Angeles-i Taylor + Thomas márkát, míg az újrahasznosított vegan csizmákban a spanyol Mireia Playà a legjobb választás.

@VegStyle az Instán
This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed with the ID 1 found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.

Press ESC to close