Hamis (vegán) babgulyás

Bár a nyári szezon nem a meleg leveseknek kedvez, azért vannak fogások, amiket minden évszakban szívesen fogyasztunk. A hagyományos, magyaros ízvilágot mi sem képviselheti jobban a menüben, mint egy hamisítatlan, vagyis pontosítva vegán babgulyás. 🙂Növényi alapú verziójában éppolyan tartalmas és ízletes ez az étel és nehezen találunk olyan embert, akinek ne indulna meg a nyálelválasztása már csak a gondolatára is. Nyári estéken egy-egy tányér leves azért még mindig nagyon jól tud esni és bár kissé időigényes elkészíteni, megéri a fáradozást ez a családi kedvenc.

Hamis (vegán) babgulyás recept:

Hozzávalók:

  • 400 g szárazbab, lehetőleg vegyesen (éjszakára beáztatva)
  • kb 4 liter víz
  • 4 db nagyobb sárgarépa
  • 4 db nagyobb fehérrépa
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 2 db zöldségleveskocka
  • 1 ek szójaszósz (elhagyható)
  • 3 evőkanál kókuszolaj
  • 2 ek liszt
  • 2 ek füstölt fűszerpaprika
  • folyékony füst (kb. 5-6 pumpálás)
  • ízlés szerint só, bors

  1. Az előző este beáztatott babot közepes lángon odatesszük körülbelül 4 liter vízben főni, a vízhez pedig már az elején hozzáadunk 3 kávéskanál sót. Az edényt lefedjük egy résnyire billentett fedővel.
  2. A sárgarépát és a fehérrépát megtisztítjuk és karikára, valamint félkarikára szeleteljük őket méretüktől függően.
  3. Ha a bab már félig megfőtt (kb. 40 perc), hozzáadjuk a felszeletelt zöldségeket, a leveskockákat, a szójaszószt, ízlés szerint borsot és egy préssel a fokhagymákat is belenyomjuk. Itt érdemes ellenőrizni az étel sűrűségét is: ha szükségesnek gondoljuk, itt tudunk még vizet adni hozzá.
  4. Amikor a zöldségek már 15 perce főnek, jöhet a rántás. Egy serpenyőben felhevítjük közepes lángon a kókuszolajat és amikor már forró, csomómentesre keverjük benne a lisztet. Kb. 2 perc alatt bézses-barnás színűre “pirítjuk” ügyelve, hogy ne kapjon oda. Ha kész van, levesszük a tűzről és beleszórjuk a füstölt paprikát is. Ha túl sűrű a keverék, a levesből kimérve megfelelő állagúra hígíthatjuk. Mehet is bele a levesbe egyenletesen elkeverve.
  5. Hozzáadunk 5-6 pumpálásnyi folyékony füstöt is és megkóstoljuk a levest, ha szükséges még sózzuk és borsozzuk.
  6. 5 perc további főzés után megnézzük, hogy állnak a zöldségek. Ha még nem puhultak meg, addig főzzük a levest, amíg megfelelő állagúra főnek – de nem szükséges teljesen omlósnak lenniük, hiszen a levesünk ezektől lesz tartalmas.

Az elkészült levest egy kanál vegán növényi krémmel (tejföllel) is tálalhatjuk, de akár friss petrezselymet is apríthatunk a tetejére, ami igazán autentikus ízt kölcsönöz ennek az egyébként sem unalmas fogásnak.

Jó étvágyat hozzá!  

@VegStyle az Instán
This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed with the ID 1 found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.

Press ESC to close