Gyermekem és a vegán táplálkozás

A vegán, illetve növényi étrendet követő párok életében mindig is központi kérdés lesz, hogy gyermekük nevelésében mennyire képviseljék életmódjukat, illetve ártanak-e azzal, ha saját étrendjüket gyerekeikre is kivetítik. A társadalom sem könnyíti meg a helyzetet, hiszen napjainkban még mindig kisebbségben vannak az állati termékeket teljesen kiiktató háztartások és edukáció hiányában gyakran megbélyegzés és megvetés tárgyává válhatnak a vegán szülők. De hogyan járhat jó úton egy szülő? Mire kell figyelnie, hogy mindent megadhasson gyermekének? A Vegan Garden eseményén jártunk a válaszokat kutatva.

A Vegan Garden idén május 9.-én szervezte meg első alkalommal workshop jellegű rendezvényét, mely a “Gyermekem és a vegán táplálkozás” elnevezést kapta. A közösségi médiában meghirdetett esemény elképesztően népszerű volt és bár teszt jelleggel került megrendezésre, idő előtt fogytak el a jegyek rá. Nevéhez hűen azokat a kérdéseket igyekezett megválaszolni, melyek a növényi étrend szerint élő szülők esetében napi szinten felmerülhetnek és bizonytalanságot szülhetnek. 

A kerekasztal beszélgetés résztvevői mind más-más területről érkeztek, Hujbert Viki, a Gagabu alapítójaként, dr. Lengyel Boglárka gyermekorvosként, Keresztes Anikó pedig dietetikus – szakácsként működött közre az edukációs céllal indított társalgásban. 

A tematika adott volt de a megvitatott kérdéseket némileg a résztvevők is alakították, hiszen előre be lehetett küldeni egyéni témákat is és mindegyik megvitatásra került a szakemberek által. Már a beszélgetés elején kiderült, hogy minden résztvevő növényi vagy vegán étrendet követ, tehát nem csak szakértelemmel, de saját tapasztalatokkal is szolgáltak a nagyérdeműnek.

Az első és többszörösen beküldött kérdés arra irányult, hogy növényi alapú étrenddel megadhatunk-e minden szükséges tápanyagot a gyermekünknek és biztosíthatjuk-e számukra a szervezetük fejlődését szolgáló összetevőket. Egybehangzóan azon a véleményen voltak a szakemberek, hogy vegán étrend mellett is bevihetjük azokat a tápanyagok a gyerekek szervezetébe, amelyek a növekedésükhöz és fejlődésükhöz szükségesek. dr. Lengyel Boglárka azt is hozzátette, hogy szakmai pályája során volt szerencséje több évig tartó vizsgálatot folytatni Krisna-völgyben élő vegetáriánus (azóta már vegán) gyerekeken, ahol vérvizsgálatokat is végeztek és összehasonlítva a praxisába tartozó, vegyes táplálkozású gyerekek értékeivel semmiféle hátrányt nem lehetett tapasztalni.

“Azért nagy jelentőségű ez a tény, merthogy nem innen-onnan összeszedett gyerekekről volt szó, hanem zárt csoportban élő gyerekekről, akik nagyobbacskák voltak és már el tudták olvasni az ételek összetételét, így tudták mire mondanak nemet”- tette hozzá a szakember.

Meglepetésünkre arra is rávilágított, hogy mind a vegetáriánus, mind a vegán táplálkozás elutasításra talál az orvostársadalomban, ám ennek nem tudományos okai vannak. Az okok sokkal inkább a rendszerben és az oktatásban keresendőek, ugyanis elmondása szerint nagyon erős a szakmai hierarchia és a tankönyvekben oktatott tananyagot akarják a valóságban is megteremteni, kerülve a reformokat. Szintén hiányosságként emelte ki, hogy az orvosi képzésnek nem része a dietetika, tehát a táplálkozás tudományával kapcsolatban nem, vagy csak minimális mértékben rendelkeznek ismeretekkel az orvosok.

“Szerencsére most már a dietetikai szervezetek is rajta vannak ezen az ügyön, mert észrevették azt, hogy a vegánság egyre inkább elterjed.”

Keresztes Anikó azt is hozzátette, hogy egyre több dietetikus vált életmódot és tájékoztatta a résztvevőket Szabó Zoltán, szintén dietetikus szakember Húson túl nevű weboldaláról is, ahol számos, a témában végzett kutatási eredmény bemutatásával próbálják edukálni a társadalmat.

“A vegán táplálkozás minden korban kielégítő lehet, ha jól van összeállítva az étrend” – tette hozzá a dietetikus szakember. 

A következő téma a tápszereket érintette, ahol sajnos nagyon tömör és rövid válaszadás keretében kiderült, hogy egyáltalán nem elérhető megfelelő növényi alapú tápszer a piacon, így a csecsemők esetében az anyatej az egyetlen vegán tápanyag és ennek hiányában a kismamáknak meg kell barátkozniuk a nem növényi alternatívákkal.

“Azt mondják, hogy adjunk hipoallergén tápszert, ami már lebontott tejfehérjét tartalmaz, illetve vannak szemielementáris tápszerek is, melyek aminosavig lebontott fehérjét tartalmaznak és az az általános javaslat szerint ezeket kell adni, mert már nincsen bennük tej”- ismertette a jelenlegi piaci helyzetet dr. Lengyel Boglárka.

Szintén felvetődött a speciálisabb tápanyagok szervezetbe juttatásának kérdése is. Köztudott, hogy a B12 vitamint mindenképpen pótolni szükséges növényi étrend esetében, azonban a beszélgetésből az is kiderült, hogy ez nem vegán-specifikus dolog. A dietetikus szakember felhívta a figyelmet arra, hogy az elfogyasztott élelmiszerek már nem olyan eljárásokkal készülnek mint őseink idejében és a termőföldek sem tartalmaznak már annyi ásványi anyagot, így a B12 vitamint vegyes táplálkozás esetén is pótolni kell.

Dr. Lengyel Boglárka hozzátette, minden vitamin esetében elmondható, hogy a felszívódás a kulcs és mivel minden szervezet más, ellenőrizni kell testünk egyedi felvevő képességét laborvizsgálatok segítségével. Teljesen felesleges olyan vitamint adagolni, amiről nem tudjuk, hogy felszívódik-e egyáltalán, akár B12-ről, cinkről vagy vasról beszélünk. 

A testi ingerek legalább ilyen fontos tényezőként kerültek kiemelésre, hiszen a szakember elmondása szerint a megfelelő tápanyagbevitel csak szintén megfelelő hasznosulás esetén ér valamit és a gyerekek idegrendszerének, valamint agyának fejlődése külső ingerek hatására teljesedik ki.

“A gyerek agyi fejlődésének csak egyik része az tápanyag, a másik része a tréning” – tette teljessé a gondolatmenetet a gyermekorvos.

A gyereknevelésben a saját gyermekünk mélyreható ismerete képezi az alapokat, mert minden gyerek más és más. A személyiségükhöz kell alakítanunk azokat a mintákat, amiket szeretnénk, ha beépítenének később saját életükbe de semmiképpen nem szabad erőltetni a növényi étrendet vagy tiltani őket azoktól az ételektől, amiket szeretnénk mellőzni a háztartásunkból. Igyekezzünk egy határozott mintát képviselni előttük és ők ebből a mintából vonják majd le következtetéseiket. Ha finomakat esznek mindegy, hogy azok növényi ételek-e vagy sem és ha azt látják, hogy mi tudatosan állítjuk össze az étrendünket, ők is ezt a példát követik majd saját életmódjuk kialakításakor. Hogy felnőttként is vegánok lesznek-e, azt nem tudhatjuk, hiszen az már rajtuk múlik, de a nyitottságot és a választás lehetőségét mindenképpen otthonról viszik majd magukkal. 

@VegStyle az Instán
This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed with the ID 1 found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.

Press ESC to close