Ez az egyik legnagyobb múlttal rendelkező olasz étel, hiszen már a 15. században is fogyasztották mediterrán barátaink – bár nem feltétlenül a mai formájában. Eredetileg fokhagymával bedörzsölt pirított kenyeret készítettek, amire olivaolajat locsoltak, ezt sózták és borsozták, majd különböző zöldséges feltéteket tettek rá.
Ahány olasz konyha, annyi féle bruschetta recept, viszont azt egyértelműen kijelenthetjük, hogy népszerűsége töretlen. Ahogyan azt is, hogy ez az étel egyike a tradicionális, mégis vegán fogásoknak. Az alaprecept szerint a paradicsomot ki kell magozni és csak a zöldség (gyümölcs) húsa kerül felhasználásra ebben a saláta jellegű fogásban – én viszont zamatosan és lédúsan szeretem fogyasztani, így nálam a kis magok is a keverőtálban landolnak.
Hozzávalók:
- 400 g koktél- vagy fürtös paradicsom
- 1 csokor friss bazsalikom
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 ek olívaolaj
- néhány csepp citromlé
- só, bors
- 6 szelet (rozsos) kenyér
- fél fej lilahagyma
- Előkészítünk egy kisebb tálat, amibe egy szűrőt teszünk. Ebbe fog majd lecsöpögni a paradicsom felesleges leve. (Halkan jegyzem meg, hogy én ezt általában megiszom 🙂)
- A paradicsomokat megmossuk és apró kockákra aprítjuk, majd beletesszük őket a szűrőbe 2-3 percre.
- Amíg pihen, felaprítjuk a bazsalikom leveleket, lilahagymát és a fokhagymát is.
- Előveszünk egy salátás tálat és összekeverjük az aprított hozzávalókat: a paradicsomot, a bazsalikomot, lilahagymát és a fokhagymát. Sózunk, borsozunk és meglocsoljuk a keveréket az olívaolajjal, majd alaposan elkeverjük az így kapott mixet. Jöhet rá néhány csepp citromlé is, majd a keveréket újra a szűrőbe tesszük, hogy a felesleges nedvesség ne áztassa majd el a pirított kenyereket.
- Egy serpenyőt magasabb hőfokon felforrósítunk és szárazon, zsiradék hozzáadása nélkül belehelyezzük a kenyérszeleteket. Oldalanként 1-1 perc elég is, de ez a hőfoktól és serpenyő minőségétől is függ, úgyhogy folyamatosan mellette kell állni figyelve, hogy ne égessük meg a pirítósokat.
- Az elkészült pirítósokra kanalazzuk a paradicsomos keveréket és jóízűen elfogyasztjuk mindet.
conclusione
Mediterrán nyaralások alkalmával én is találkoztam olyan változattal, ahol egy egyszerű paradicsomszósszal volt megkenve a pirítós de higyjétek el, ez az igazi bruschetta élmény! Készítsétek el könnyed vacsoraként vagy lepjétek meg vele barátaitokat egy piknikezés vagy kerti party alkalmával – utóbbiaknál csak arra figyeljetek, hogy ez az adag nem lesz elég! 🙂