Anyukám borsólevese

Amikor vegán életmódra váltottam és tájékoztattam erről a szabolcs megyei kis faluban élő szüleimet is, édesanyám teljesen kétségbeesett. Na nem attól, hogy növényi alapú ételeket fogok fogyasztani, mert orvosként ismerte ennek az étrendnek az előnyeit, sokkal inkább attól, hogy mit főzzön nekem hazalátogatásaim során, mert saját bevallása szerint neki semmilyen vegán étel nem volt a konyhai repertoárjában.

Ez persze egyáltalán nem volt így, ugyanis még ha nem is tudatosult benne, bizony számos növényi alapú ételt főzött nekünk egészen kicsi korunk óta. Ezeknek az egyike volt a borsóleves, amiért az egész család rajongott és ami egyike volt azoknak az ételeknek is, amit megtanultam tőle elkészíteni. Ezt a “titkos” receptet osztom most meg veletek, hogy ti is behódoljatok neki és a hagyományosnak mondható vasárnapi húslevest könnyen pótolni tudjátok egy vegán alternatívával a családi ebédek során. 🙂

Hozzávalók:

 • 2 ek növényi margarin vagy vaj
 • 3 db 400 g zöldborsó konzerv
 • 4 db sárgarépa
 • 3 db nagy fehérrépa
 • 2 db karalábé
 • 1 kk fűszerpaprika
 • kb. 3,5 liter víz 
 • 1 db nagy vöröshagyma
 • 2 kk egész feketebors
 • 1 nagy csokor friss petrezselyem
 • ízlés szerint só

 1. A nyers zöldségeket megtisztítjuk, majd a sárgarépát és a fehérrépát felkarikázzuk, a karalábét pedig nagyjából hasonló méretű kockákra szeleteljük.
 2. A növényi zsiradékot egy nagy lábasban közepes lángon hevíteni kezdjük, majd amikor már felforrósodott, a felszeletelt nyers zöldségeket hozzáadjuk és alaposan átforgatjuk a margarinnal. Így hagyjuk 1-2 kevergetés mellett párolódni a zöldséges keveréket körül-belül 4-5 percig.
 3. Ekkor jöhet rá a fűszerpaprika és a só is, amivel szintén jól elkeverjük a mixet és felöntjük az egészet 3 – 3,5 liter hideg vízzel. Ez nyilván attól is függ, hogy mennyire szeretnétek sűrűre főzni a levest.  
 4. Amikor látjuk, hogy felforrt a lé, az egész fekete borsszemeket beletesszük egy teatojásba és a szintén egészben hagyott, megtisztított vöröshagymával a levesbe süllyesztjük őket. Itt érdemes rákóstolni a levesre, mert a víz elég sok sót felvesz. Nekem általában 4 – 5 kk szükséges a tökéletes ízélményhez a főzés során.
 5. A petrezselyemzöld szárait levágjuk és a leveles részt felaprítjuk, ezt követően pedig ez is jöhet a levesbe. 
 6. Folyamatosan figyelnünk kell, hogy a zöldségek milyen fázisban vannak, mert amikor már közel 90% -ban megfőttek, jöhet az egészhez a leszűrt zöldborsó. Ezzel még 10 percig készre főzzük a levest.

Mindegy, hogy a vasárnapi családi ebédek fogásként, könnyű vacsoraként,  vagy a dolgos hétköznapok munkahelyi menüjeként főzitek meg ezt a levest – nem fog csalódást okozni. 

@VegStyle az Instán
This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed with the ID 1 found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.

Press ESC to close