Rajtunk múlik – A föld világnapja

Gyerekkorom legszebb pillanatai közé tartoznak a Föld Napja alkalmából sulink által szervezett egész napos kirándulások, amikor elhagytuk az iskola épületét és hátizsákkal elindultunk annak erdei faházas telephelyére. Akkoriban egy kisváros központi körzetében életünk a családommal és nem gyakran adatott meg a természetjárás, így minden ilyen kirándulás nagy izgalommal töltött el. Ebben a korban nem igazán tudtam volna megfogalmazni, mi vonzott ennyire arra a helyre – már csak azért sem, mert nem voltam egy kimondottan természetfanatikus gyerek. Kétségbeestem, amikor egy méhecske közelített felém és rosszallóan tekintettem minden osztálytársamra, aki miatt koszos lett a ruhám. Édesapám imádta az erdőket és növényeket. Általában ő volt a hősöm, aki megmentette az életemet a pókoktól és nagyon igyekezett, hogy átadja nekünk a természet szeretetét. Ha mélyen magamba nézek, egyértelmű, hogy nekem idő kellett ehhez – hogy megértsem és átérezzem a szavait.  

Mai fejjel már tudom mi az, ami minden ellenérzésem mellett már gyerekként is megfogott engem. Lehet, hogy az erdő tele volt bogarakkal és soha nem tudtam tisztán tartani a ruhámat (néha egy-két szakadás is megesett rajtuk), de mindig feltöltött az az elemi energia, amivel csak a szabadban, a természetben találkozhat az ember és ez minden bizonnyal már iskolásként is hatott rám. Most már különbséget tudok tenni a “városi” és friss levegő között és kimondottan keresem azokat az úti célokat, ahol gazdag növényzeten, hegyvidéki tájképeken vagy vízparti csendéleten legeltethetem a szememet és töltődhet a lelkem.

A Föld Napja egy dologban biztosan hasonlít a Valentin napra, mégpedig abban, hogy ugyan van egy hivatalosan bejegyzett ünnepnap a szerelem, illetve a Földünk éltetésére, ezek mit sem érnek, ha nem találjuk meg ugyanazt az életérzést a mindennapokban is. 

A Föld Napja nekem arról szól, hogy visszaemlékszem azokra az élményekre, amiket a bolygónk csodálatos élővilágának és természeti adottságainak köszönhetek és egyben előre is tekintek, mert a bakancslista még rengeteg felfedezésre váró helyet tartogat számomra. Arról is szól, hogy számot vetek, mit teszek meg annak érdekében, hogy ez a fantasztikus hely, amit Földnek hívunk, ne jusson a sci-fi filmekben vizionált sorsra és a dédunikáim is élvezhessék adottságait. Vajon azzal, hogy vegán étrendet követek, érezhető változást érek el? Ha szelektíven gyűjtöm a szemetet vagy igyekszem műanyag-mentesen vezetni a háztartásomat, “tartósítom” ezt a most még kimeríthetetlennek tűnő világot?

Akárhogy is, a fenti kérdésekre nem kaphatok határozott választ a “mostban”. Az viszont egészen biztos, hogy én mindent elkövetek annak érdekében, hogy a tőlem telhető szinten környezetbarát módon éljem az életem és a nagy sztorim végén elmondhassam: “Rajtam nem múlt.” 

@VegStyle az Instán
This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed with the ID 1 found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.

Press ESC to close