5 híresség, akikről nem is gondolnád, de vegán étrendet követnek

Nem árulunk zsákbamacskát: a világ hírességei között is hódít a vegán életmód. Ha figyelembe vesszük, hogy számos kutatás és előrejelzés szerint is ez a jövő táplálkozási trendje, az sem meglepő, hogy a már ezt az étrendet követő celebek örömmel hirdetik inspirálóan ezt a hitvallást és terjesztik az életforma előnyeit, elhatározásuk okait.

A veganizmus mozgalmára már évekkel korábban felfigyeltünk, de egyre inkább fókuszba kerül a vegán hírességek aktív közreműködésének köszönhetően. Az etikai és környezettani érvek gyarapodásával az emberek életkörülményeiktől függetlenül is egyre gyakrabban választják a teljesen növényi alapú étrendet, erősítve a mozgalom terjedését világszerte.

A vegán életmód korábban misztikus ködbe burkolózott, hiszen még nem léteztek olyan felületek, ahol az ezzel kapcsolatos nézetek megvitathatóak lettek volna de köszönhetően a vegán hírességek munkásságának, egyre inkább napvilágra kerülnek a növényi étrend előnyei és rajongók milliói tesznek próbát az életmódváltás e formájával.

A social media felületek egyre növekvő térnyerésével és a növényi étrendre áttérő hírességek számának drasztikus növekedésével olyan rétegekhez is eljut a vegán életmód igéje, akik korábban még csak nem is hallottak róla. Hivatalosan kijelenthetjük tehát, hogy lassan teljes Hollywood vegánná válik és ennek bizonyosan komoly hatása lesz a vegánság általános megítélésére is!

Íme egy 5-ös lista a hírességekről, akik már éllovasai ennek az életformának:

1. Joaquin Phoenix

Joaquin Phoenix vegán színész
Joaquin Phoenix is vegán

A vegán színész esélyt sem adott, hogy Hollywood a vegán életmód hirdetésének útjába álhasson. A 2020-as Oscar gálán a “Legjobb színész” díjának átvételekor adott beszédében megragadta az alkalmat és kifejtette véleményét a tejipar kegyetlensége kapcsán. Ezt követően felhívta a figyelmet arra, hogy a növényi táplálkozásra való tömeges áttérés mekkora változást eredményezne az ipari állattenyésztés áldozatául esett élőlények kapcsán is.

“Lassan teljesen elszakadunk a természetes világtól”

– figyelmeztette a többnyire sztárokból álló közönséget, majd feltette a kérdést: “Miért érezzük feljogosítva magunkat arra, hogy mesterségesen megtermékenyítsünk egy tehenet, majd elraboljuk tőle a kicsinyét, miközben kínzó üvöltését hallgatjuk, amit nem lehet nem felismerni?”

A színész 3 éves korában vált vegánná, amikor testvéreivel szemtanúja volt halak kegyetlen és agresszív meggyilkolásának.

2. Billie Eilish

Billie Eilish vegetáriánus családban nevelkedett mielőtt áttért a teljesen vegán étrendre, így számára nem volt hatalmas lépés az új életforma bevezetése a mindennapokba. A rivaldafényben töltött időt igyekszik a veganizmus előnyeinek terjesztésére használni, valamint a felületein is gyakran tesz közzé az állattenyésztés valódi arcát bemutató tartalmakat. Rajongói kérdéseire reagálva Tumblr felületén elmagyarázta, hogy azért választotta a vegán életmódot, mert szereti az állatokat és azt szeretné ha békén hagynák őket. Buzdítva követőit a vegán életmódra való áttérésre, kérlelte őket:

“Hagyjátok békén az állatokat!”

2018-ban 26 milliós követőtáborának mutatta be social media felületein egy indianai tejüzem szörnyűségeit, kifejtve undorodását a látottakkal kapcsolatban, majd megkérdezte hogyan nézheti ezt végig bárki és mondhatja azt, hogy nem érdekli a dolog.

3. Woody Harrelson

Ha vegán hírességekről beszélünk, nem hagyhatjuk ki a listából Hollywood legismertebb és legaktívabb vegán nagykövetét, Woody Harrelsont sem! Az Éhezők viadala sztárja szenvedélyes támogatója az állat- és környezetvédelemnek és 30 éve él növényi alapú étrend szerint. Több vegán híresség is vallja, hogy Harrelson hatására tért át a vegán táplálkozásra, többek között Thandiwe Newton, Sadie Sink és a korábban szintén vegán étrendet követő Liam Hemsworth is.

4. Stevie Wonder

A 25 Grammy díjat jegyző legendás zenész, Stevie Wonder 2016-ban döntött a vegán életforma mellett egészségügyi és környezetvédelmi okokból.

Amikor a vegán étrend előnyeiről kérdezték, Wonder elmondta: “2 éve már, hogy vegán vagyok és ez csak táplálja az egyébként is megnyerő megjelenésemet. Mindent összevetve, az egészséges étrend nagyon fontos.”

Stevie szenvedélyesen terjeszti a veganizmus üzenetét, már csak azért is, mert biztosítani szeretné bolygónk jövőjét.

“A gyermekeinkért azon kell lennünk, hogy a Földünk zöldebb legyen, a városaink pedig fenntarthatóak. Az nem elég, ha beszélünk róla, tennünk kell érte!” – mondta.

5. Lewis Hamilton

Az ötszörös Formula 1 bajnok Lewis Hamilton 2017-ben döntött úgy, hogy áttér a vegán étrendre. A brit legenda azért tette le a voksát a növényi alapú táplálkozás mellett, mert szerette volna fokozni az állóképességét és emellett támogatni akarta a környezetvédelmi törekvéseket is.

Annak érdekében, hogy a gyorséttermek világát tudatosabbá és zöldebbé tegye, valamint megmutassa, lehet ezt másképpen is csinálni, megalapította saját, növényi alapú burgereket forgalmazó étteremláncát, a Neat Burgert.

Az első Neat Burger étterem 2020-ban nyílt meg Londonban a Regent Streeten, ezt pedig továbbiak is követték. A híresztelések szerint már az amerikai terjeszkedésről is egyeztetések zajlanak, ami azt bizonyítja, hogy a koncepció működőképes, a kereslet pedig egyre csak nő a vegán éttermek iránt.

Lewis annyira elkötelezett a vegán életmóddal kapcsolatban, hogy Roscoe nevű kutyáját is növényi étrend szerint eteti. Szőrös kedvencének egészségügyi problémái voltak a múltban, ezek azonban az étrend hatására teljesen megszűntek, amiről Hamilton örömmel adott hírt rajongóinak is felületein.

@VegStyle az Instán
This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed with the ID 1 found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.

Press ESC to close