3 híres vegán labdarúgó, akiknek a pályán nyújtott teljesítményét növényi étrend táplálja

Bemutatunk néhány ismert vegán labdarúgót és azt, hogy a növényi alapú étrend hogyan javította teljesítményüket a sportban, annak ellenére, hogy a közhiedelem ennek ellenkezőjét várná életmódváltásuktól.

Világszerte egyre több sportoló fordul a növényi alapú étrend felé, hogy csökkentsék a gyulladások kialakulásának kockázatát, rövidítsék felépülési idejüket és fokozzák teljesítményüket. 

Sőt, még egy teljesen vegán futballklub is létezik az Egyesült Királyságban, a Forest Green Rovers, amely a világ első vegán és szén-dioxid-semleges futballklubja! A klub tulajdonosa a „zöld energia” iparban sikeres üzletember, Dale Vince, aki kizárólag növényi alapú ételek felszolgálását engedélyezte a helyszínen tartózkodó játékosok és a személyzet tagjai számára egyaránt. 

Ismerkedjünk meg néhány vegán labdarúgóval, hogy megtudjuk, miért hagytak fel a húsfogyasztással, és hogyan segített ez nekik céljaik elérésében!

Az Arsenal védője, Hector Bellerin 2016 óta vegán, és nemrégiben a Forest Green Rovers vegán futballklub egyik befektetője lett.  Aitor Alcalde/Stringer a Getty Images

1. Hector Bellerin

Az Arsenal védője, Hector Bellerin 2016-ban tette le voksát a vegán életmód mellett és azóta is a növényi étrend elkötelezett híve. Kezdetben Bellerin növényi alapú étrenddel akarta javítani a pályán nyújtott teljesítményét. A vegán futballista azonban hamarosan észrevette, hogy felépülési ideje egyre jobb, ettől pedig még elszántabb lett az életmódváltás terén. „Eleinte az egész arról szólt, hogy kipróbáljam a dolgot. Hogy ízlik, milyen érzés, hogyan segíti a szervezetemet, de azt hiszem, ennél sokkal többet adott, és most úgy érzem, teljesen a függője lettem ennek az étrendnek. Tagadhatatlan, hogy sokkal jobban szeretem ezeket az ételeket, mint bármi mást, ami az asztalomra kerülhet” – mondta Bellerin a The Players’ Tribune-nak. Sok emberhez hasonlóan, akik szintén egészségük érdekében próbálták ki a növényi alapú táplálkozást, Bellerin is gyorsan rájött, hogy az állati eredetű termékek elhagyása sokkal több előnnyel jár, mint azt eredetileg gondolta. “Ez nem csak a testedben jelent változást, de határozottan hiszem, hogy azzal, amit ezzel a Földért teszünk, megtérül”- egészítette ki a gondolatmenetet a sportoló. „A fenntarthatóság és az állatkínzás elleni küzdelem mára már éppúgy motivál, mint az egészségem megőrzése. Az, ahogy fizikailag és mentálisan érzem magam tudva, hogy helyesen cselekszem, igazán boldoggá tesz” – mondta a Veganuar nemzetközi kezdeményezés videójában. Bellerin a közelmúltban befektetett a Forest Green Roversbe, a világ első vegán futballklubjába, hogy segítse egy fenntarthatóbb jövő megteremtését.

A vegán labdarúgó, Chris Smalling eleinte vegán feleségének köszönhetően mondott le a húsról és a tejtermékekről, de felépülési ideje és a pályán nyújtott teljesítménye is javult.  Alessandro Sabattini/Stringer a Getty Images

2. Chris Smalling

A Roma védője, Chris Smalling kezdetben vegán feleségének köszönhetően indult el a növényi alapú táplálkozás útján, de hamarosan rájött, hogy a vegán étrend segített neki abban, hogy egészséges és sérülésmentes maradjon a pályán. Veganizmus felé vezető útjáról Smalling a következőket mondta a The Telegraphnak: „A feleségem már vegán volt és elég gyakran próbált meggyőzni. Sokat főz otthon, így az idők felében már egyébként is növényi táplálkozás követtem, bár akkor még nem voltam teljesen vegán. „Egy idő után elkezdtem elhagyni a vörös húst, mert az elég sok gyulladást okozhat és sok gyulladásom volt a térdemben, ami gyakori a futballisták között.” A vegán labdarúgó szerint ez a változás oda vezetett, hogy teljesen kiiktatta a húst az étrendjéből és végül teljesen vegánná is vált. Arról, hogy étrendje milyen hatással volt mérkőzésein nyújtott teljesítményére, a következőket mondta: „Rengeteg mérkőzésen vagyok túl amióta a növényi táplálkozást követem. Általában a meccs utáni második nap lenne a legrosszabb. Régebben nagyon fáradtnak éreztem magam, de már úgy érzem, sokkal gyorsabban felépülök.”

Eurasia Sport, Getty Images

3. Neymar da Silva Santos Junior

A legendás brazil labdarúgó, Neymar da Silva Santos Junior 2021-ben súlyos sérülést szenvedett, amely labdarúgó-pályafutása végével fenyegetett, így a növényi alapú étrend felé fordult, hogy felgyorsítsa a felépülési folyamatot. Az UOL brazil sajtó szerint a napi három edzés és a vegán étrend kombinációja segített a futballistának talpra állni és ennek az életmódváltásnak köszönhető, hogy sikere azóta is töretlen.

@VegStyle az Instán
This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed with the ID 1 found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.

Press ESC to close